Hogyan készül a
kenyér? Milyen nyersanyagok szükségesek hozzá?
A fenti kérdésekre a választ már megtanultuk
környezetismeret órákon. De sokkal érdekesebb, ha saját szemünkkel látjuk.
Ebben volt a segítségünkre Grummel Péter, a
VITA-Sütő Kft. munkatársa, aki megszervezett számunkra egy üzemlátogatást a
munkahelyére. Igaz, amikor ott jártunk, nem kenyér készült a kisbéri
üzemben, hanem fagyasztott péksütemény, de a tésztakészítés fázisai remekül
nyomon követhetők voltak számunkra.
A modern gépsorok között egy kedves hölgy volt a szakszerű
navigátorunk. Természetesen a higiéniára ügyelve színes hajhálót tettünk a
fejünkre, így követtük a tészta útját az óriási dagasztó edényektől a
kartondobozokig. A futószalag mellett láthattuk, ahogy formálódik, kel,
mintát, ill. tölteléket kap a tészta, majd fagyasztás után előbb zacskókba,
majd dobozokba kerül a pogácsa, a kifli, a zsemle, a virslis rácsos és a
többi megszámlálhatatlan termék. Közben megfoghattuk a nyers tésztát, így is
érzékelve a változást, amin keresztül ment a szemünk előtt. Kísérőnk
készségesen válaszolt kérdéseinkre.
A sokféle fagyasztott pékáruval az üzletek
látványpékségeiben frissen sütve találkozhat a vásárló. Nekünk viszont, az
üzemlátogatóknak olyan meglepetésben volt részünk, hogy helyben
kóstolhattuk meg a frissen sütött finomságokat. Volt minden, mi
szem-szájnak ingere, mindenki talált fogára valót a kínálatból. Éhesen
biztos nem jött el senki az üzemből. Sétánk alatt nem csak a
tésztakészítésbe, hanem a dolgozók sokszor nem könnyű munkájába is
bepillantást nyertünk.
Köszönjük
a pékség munkatársainak, hogy lehetővé tették ezt a látogatást, és Grummel Péternek, aki mindent elintézett nekünk, hogy
emlékezetes maradjon számunkra ez a kirándulás.

A 3. a osztály nevében:
Zalka Dóra tanítónő
|