Hogyan készül a kenyér? Milyen nyersanyagok szükségesek hozzá?

A fenti kérdésekre a választ már megtanultuk környezetismeret órákon. De sokkal érdekesebb, ha saját szemünkkel látjuk. Ebben volt a segítségünkre Grummel Péter, a VITA-Sütő Kft. munkatársa, aki megszervezett számunkra egy üzemlátogatást a munkahelyére. Igaz, amikor ott jártunk, nem kenyér készült a kisbéri üzemben, hanem fagyasztott péksütemény, de a tésztakészítés fázisai remekül nyomon követhetők voltak számunkra.

A modern gépsorok között egy kedves hölgy volt a szakszerű navigátorunk. Természetesen a higiéniára ügyelve színes hajhálót tettünk a fejünkre, így követtük a tészta útját az óriási dagasztó edényektől a kartondobozokig. A futószalag mellett láthattuk, ahogy formálódik, kel, mintát, ill. tölteléket kap a tészta, majd fagyasztás után előbb zacskókba, majd dobozokba kerül a pogácsa, a kifli, a zsemle, a virslis rácsos és a többi megszámlálhatatlan termék. Közben megfoghattuk a nyers tésztát, így is érzékelve a változást, amin keresztül ment a szemünk előtt. Kísérőnk készségesen válaszolt kérdéseinkre.

A sokféle fagyasztott pékáruval az üzletek látványpékségeiben frissen sütve találkozhat a vásárló. Nekünk viszont, az üzemlátogatóknak olyan meglepetésben volt részünk, hogy helyben kóstolhattuk meg a frissen sütött finomságokat. Volt minden, mi szem-szájnak ingere, mindenki talált fogára valót a kínálatból. Éhesen biztos nem jött el senki az üzemből. Sétánk alatt nem csak a tésztakészítésbe, hanem a dolgozók sokszor nem könnyű munkájába is bepillantást nyertünk.

Köszönjük a pékség munkatársainak, hogy lehetővé tették ezt a látogatást, és Grummel Péternek, aki mindent elintézett nekünk, hogy emlékezetes maradjon számunkra ez a kirándulás.

DSC_0004

A 3. a osztály nevében:

Zalka Dóra tanítónő

Vissza