Igmándi keserűvíz

Március végén a 6. évfolyam tanulói egy izgalmas előadáson vettek részt, amit Szabó Csaba levéltáros tartott az Igmándi keserűvíz történetéről. Megtudtuk, hogy 1862-ben településünk legelőjén egy új kutat ástak, amelynek vize mindenkinél hasmenést okozott, aki ivott belőle. Schmidthauer Antal komáromi gyógyszerészt kérték fel a víz vizsgálatára, aki arra a következtetésre jutott, hogy ez a víz a keserű ízű sós vizek közé tartozik, amely rendkívül gazdag magnézium-szulfátban. Eredményeit 1862 szeptemberében Molnár János pesti gyógyszerész is megerősítette részletes vizsgálatai során.

Egy évvel később a gyógyvíz palackozását is megkezdték. Az ásványvíz előbb hazánkban vált ismertté, majd világhírnévre tett szert, számos európai országba, valamint a tengerentúlra is eljutott. Főleg gyomorbántalmakra és más emésztőszervi bajokra alkalmazták. A fogyókúrázók is fogyaszthatták.

Sajnos 1989-ben azonban a vizet adó kutakat lezárták, a keserűvíz palackozása is megszűnt.

Sok reklám jött létre erről a termékről, voltak köztük roppant viccesek is. Nagyon érdekes volt az előadás, mert sok új információt tudtunk meg a keserűvízről, tudjuk, hogy Nagyigmánd címere továbbra is őrzi a keserűvíz emlékét.

Szeretnénk, ha Csaba máskor is eljönne hozzánk!

Pázmándi Nóra és

Szakál Zsóka

6.b

Vissza