Igmándi keserűvíz Március végén a 6. évfolyam tanulói egy izgalmas előadáson
vettek részt, amit Szabó Csaba levéltáros tartott az Igmándi keserűvíz
történetéről. Megtudtuk, hogy 1862-ben településünk legelőjén egy új kutat
ástak, amelynek vize mindenkinél hasmenést okozott, aki ivott belőle. Schmidthauer Antal komáromi gyógyszerészt kérték fel a
víz vizsgálatára, aki arra a következtetésre jutott, hogy ez a víz a keserű
ízű sós vizek közé tartozik, amely rendkívül gazdag magnézium-szulfátban.
Eredményeit 1862 szeptemberében Molnár János pesti gyógyszerész is
megerősítette részletes vizsgálatai során. Egy évvel később a gyógyvíz palackozását is megkezdték. Az
ásványvíz előbb hazánkban vált ismertté, majd világhírnévre tett szert,
számos európai országba, valamint a tengerentúlra is eljutott. Főleg
gyomorbántalmakra és más emésztőszervi bajokra alkalmazták. A fogyókúrázók is
fogyaszthatták. Sajnos 1989-ben azonban a vizet adó kutakat lezárták, a
keserűvíz palackozása is megszűnt. Sok reklám jött létre erről a termékről, voltak köztük roppant
viccesek is. Nagyon érdekes volt az előadás, mert sok új információt tudtunk
meg a keserűvízről, tudjuk, hogy Nagyigmánd címere továbbra is őrzi a
keserűvíz emlékét. Szeretnénk, ha Csaba máskor is eljönne hozzánk! Pázmándi Nóra és Szakál Zsóka 6.b Vissza
|