„Fűben,
fában orvosság” Gyógy-
és fűszernövény kiállítás az iskolában Iskolánk hagyományait
követve az 5-6. osztályosok idén is kiállítást készítettek a természetismereti
órák keretében. Az első félév témája a gyógy- és fűszernövények címet kapta,
mely többek között a gyermekek igényes, szép munkáit, alkotásait mutatta be.
Számtalan gyógy- és fűszernövényről készült plakát, rajz. Ismereteket
szerezhettek a lándzsás útifűről, a körömvirágról, kamilláról, a mentákról,
az orvosi zsályáról, a macskagyökérről stb. Néhány fűszernövény egyben gyógynövény
is, hiszen egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai segítik szervezetünk
működését. Ha rendszeresen fogyasztunk belőle, építjük immunrendszerünket.
Néhány dolgot azonban mindenféleképpen tudni kell: a növény használatát és a
betegségekre gyakorolt hatását. Ezeket beszélgetés és kiselőadás keretében
ismerhették meg a tanulók. Megismerkedtek azzal is, hogyan készíthetünk
otthon saját gyógy- és fűszernövényes kertet, majd a megnőtt növényekből
hogyan készíthetünk saját kezűleg szárított növényeket, abból a célból, hogy
ezeket aztán otthon vagy a konyhában használjuk. Elérkezett az ősz és
sajnos vele együtt a megfázás, köhögés időszaka is. A tanulók elsajátíthatták,
hogyan készíthetünk teákat a különböző gyógynövényekből, attól függően, hogy
éppen forrázni (fekete bodza virága, hársfavirág, borsmenta), áztatni (csipkebogyó
hús, fehérfagyöngy) vagy főzni (macskagyökér) kell az adott növényt.
Gyógyszerek helyett válasszuk ezeket az értékes gyógynövényeket betegségeink
kezelésére! A gyerekek megtanulhatták, hogy az inhalálás a meghűlés és
légzési panaszok elleni értékes, bevált népi gyógymód. A gyógynövényekben
rejlő illóolajok jótékony gőzének tulajdonítható a kedvező hatás. Ehhez
csupán egy edényre, forró vízre, sóra és gyógynövényekre (kamilla, menta,
citromfű, levendula) és illóolajokra van szükségünk. A kiállított
fűszernövények (fokhagyma, szurokfű, babér, boróka, kakukkfű, bazsalikom
stb.) megismerése során a gyerekek megtanulták, hogy Európa nemzetei milyen
fűszernövényekkel ízesítik ételeiket, s hogy a napjainkban virágkorát élő
levendulából nemcsak molyűző zsákocska készíthető, hanem fagylaltok, sütemények,
szappanok, illóolajok is. Az érdeklődőket 13+1-es TOTÓ várta, melyre idén is
sok jó megfejtés érkezett. Néhány kérdés a TOTÓ-ból:
Mi a 2016-os év gyógynövénye, mely gyógynövényből lehet csak áztatás során C-vitaminban
gazdag teát készíteni, mely két fűszernövényt használjuk olaszos ételek készítése
során? Reméljük,
a cikk olvasói is kedvet kaptak ahhoz, hogy bizalommal forduljanak a gyógyító
növényekhez. Ehhez segítségként néhány könyvcím, ahonnan megismerhetjük a
gyógynövények „titkait”. Kissné Dogossy Éva: A
természet kincsestára, Lopes- Szabó Zsuzsa: A bükki
füvesember nyomában, Lesley
Bremness: Fűszer- és gyógynövények. Dr.
Szijjné Szabó Csilla biológia
és földrajz szakos tanár
Vissza
|