„Fűben, fában orvosság”

Gyógy- és fűszernövény kiállítás az iskolában

Iskolánk hagyományait követve az 5-6. osztályosok idén is kiállítást készítettek a természetismereti órák keretében. Az első félév témája a gyógy- és fűszernövények címet kapta, mely többek között a gyermekek igényes, szép munkáit, alkotásait mutatta be. Számtalan gyógy- és fűszernövényről készült plakát, rajz. Ismereteket szerezhettek a lándzsás útifűről, a körömvirágról, kamilláról, a mentákról, az orvosi zsályáról, a macskagyökérről stb. Néhány fűszernövény egyben gyógynövény is, hiszen egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai segítik szervezetünk működését. Ha rendszeresen fogyasztunk belőle, építjük immunrendszerünket. Néhány dolgot azonban mindenféleképpen tudni kell: a növény használatát és a betegségekre gyakorolt hatását. Ezeket beszélgetés és kiselőadás keretében ismerhették meg a tanulók. Megismerkedtek azzal is, hogyan készíthetünk otthon saját gyógy- és fűszernövényes kertet, majd a megnőtt növényekből hogyan készíthetünk saját kezűleg szárított növényeket, abból a célból, hogy ezeket aztán otthon vagy a konyhában használjuk.

Elérkezett az ősz és sajnos vele együtt a megfázás, köhögés időszaka is. A tanulók elsajátíthatták, hogyan készíthetünk teákat a különböző gyógynövényekből, attól függően, hogy éppen forrázni (fekete bodza virága, hársfavirág, borsmenta), áztatni (csipkebogyó hús, fehérfagyöngy) vagy főzni (macskagyökér) kell az adott növényt. Gyógyszerek helyett válasszuk ezeket az értékes gyógynövényeket betegségeink kezelésére! A gyerekek megtanulhatták, hogy az inhalálás a meghűlés és légzési panaszok elleni értékes, bevált népi gyógymód. A gyógynövényekben rejlő illóolajok jótékony gőzének tulajdonítható a kedvező hatás. Ehhez csupán egy edényre, forró vízre, sóra és gyógynövényekre (kamilla, menta, citromfű, levendula) és illóolajokra van szükségünk.

A kiállított fűszernövények (fokhagyma, szurokfű, babér, boróka, kakukkfű, bazsalikom stb.) megismerése során a gyerekek megtanulták, hogy Európa nemzetei milyen fűszernövényekkel ízesítik ételeiket, s hogy a napjainkban virágkorát élő levendulából nemcsak molyűző zsákocska készíthető, hanem fagylaltok, sütemények, szappanok, illóolajok is. Az érdeklődőket 13+1-es TOTÓ várta, melyre idén is sok jó megfejtés érkezett. Néhány kérdés a TOTÓ-ból: Mi a 2016-os év gyógynövénye, mely gyógynövényből lehet csak áztatás során C-vitaminban gazdag teát készíteni, mely két fűszernövényt használjuk olaszos ételek készítése során?

   Reméljük, a cikk olvasói is kedvet kaptak ahhoz, hogy bizalommal forduljanak a gyógyító növényekhez. Ehhez segítségként néhány könyvcím, ahonnan megismerhetjük a gyógynövények „titkait”. Kissné Dogossy Éva: A természet kincsestára, Lopes- Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember nyomában, Lesley Bremness: Fűszer- és gyógynövények.

                                                                                                                                              Dr. Szijjné Szabó Csilla

                                                                                                                                       biológia és földrajz szakos tanár

Vissza